Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Порошенко удължи примирието, но боевете в Източна Украйна продължават

| обновено на 28.06.14 в 15:12
Снимка: БГНЕС
Президентът на Украйна Петро Порошенко удължи със 72 часа примирието с руските сепаратисти  в Източна Украйна. Това съобщи официално неговата пресслужба. Уточнява се, че решението е взето от Съвета за национална сигурност и отбрана. Така примирието остава в сила до 22,00 ч. на 30 юни.

 В интервю за телевизия СНН Петро Порошенко заяви, че удължаването на примирието е с цел да се опитат всички възможности за постигане на мир: Готов съм да сключа мир с всеки. Искам да постигна мир за страната ми. Не защото сме слаби, или по-малко патриоти от другите, готови сме да защитаваме страната си, а защото не мога да приема идеята, че не съм използвал и последната възможност за постигане на мир в региона.

Очаква се, че граничните пропускателни пунктове ще преминат под контрола на Държавната гранична служба на Украйна, както и че ще бъдат освободени всички заложници, вкл. наблюдателите на ОССЕ. Киев очаква  прекратяване на придвижването на незаконните въоръжени формирования на територията на Донецка и Луганска област". Подчертава се, че в случай на неспазване на условията на режима за неупотреба на сила, Украйна "си запазва правото на предсрочно прекратяване на този режим в зоните, където той не се изпълнява.

Боевете в Донецка област обаче продължават въпреки примирието. През нощта имаше обстрел в района на град Славянск и Краматорск, заяви за агенция "Новости" представител на местното опълчение. По думите му огън откриват подчинените на Киев части на украинската армия в раойна.  

Проруските сепаратисти са подновили обстрела си на позициите на украинските военни край град Славянск, съобщи военният експерт Дмитрий Тимчук. В същото време агенция "Новости" предаде, че при минометен обстрел на украинската армия в град Селидово, на 45 км от Донецк, са разрушени поне три жилищни сгради. Няма обаче данни за жертви и пострадали.

Т. нар батальон "Донбас"  се готви да отиде в столицата Киев утре и да се срещне с президента Петро Порошенко. Агенция "Новости" цитира командира на батальона Семьон Семьонченко, който написа в профила си в социалната мрежа, че иска "да погледне в очите" новоизбрания президент и да направи всичко възможно той да чуе гласа на Донбас и Украйна.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна