Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев свиква лидерите на парламентарните сили за консултации за приоритетите пред управлението

Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев свиква лидерите на парламентарните сили този следобед, за да обсъдят приоритетите пред управлението до парламентарните избори на 5 октомври.

След като лидерите на ГЕРБ, БСП и ДПС се договориха в петък предсрочните парламентарни избори да бъдат на 5-ти октомври, днес в 14.00 часа президентът Росен Плевнелиев събира на политически консултации на "Дондуков",2 парламентарнопредставените политически сили, както и партиите, които ще имат депутати в Европейския паламент.

От "Атака", които не участваха в срещата за определяне на датата на предсрочния вот, няма да се включат и в днешните политически консултации при президента. Според партията, най-подходяща дата за изборите е 27-ми юли. Освен това за "Атака" са неприемливи задкулисните договорки между ГЕРБ, БСП, ДПС и "България без цензура" за бъдещ общ кабинет.

На консултациите при президента от "България без цензура" ще настояват за правителство на националното съгласие, подкрепено от всички партии в парламента. ББЦ няма да участва в кабинета, но ще го подкрепи с гласовете на независимите си депутати.

След като на Консултативния съвет за национална сигурност при президента преди десет дни партиите се разбраха за плавен преход към политическа стабилност, целта на днешните разговори на "Дондуков",2 е да се набележат неотложните задачи пред 42-рото Народно събрание до неговото разпускане, пред правителството на Пламен Орешарски, както и пред служебното правителство, което ще трябва да подготви изборите на 5-ти октомври.

По Конституция обаче за да се стигне до назначаването на служебен кабинет от президента, настоящото правителство трябва да подаде оставка, да няма съгласие за съставяне на кабинет в рамките на този парламент, държавният глава да разпусне Народното събрание и да насрочи дата за предсрочни избори.

Вчера от Управителния съвет на Българската народна банка призоваха на политическите консултации при президента всички институции и политически сили да излязат с единна позиция в подкрепа на усилията на БНБ и правителството за запазване на финансовата и банковата стабилност.

Освен в подкрепа на банките, през последните дни постъпиха призиви към парламента за спешно укрепване на енергетиката и здравеопазването. Българският лекарски съюз предупреди за сериозни проблеми във функционирането на болниците от септември, в случай че бюджетът на здравната каса не бъде актуализиран.

Държавният енергиен регулатор настоя за законови промени, за да не се стигне до рязко поскъпване на тока от октомври.

На дневен ред са и обезщетенията за бедствието в Североизточна България. Само за Варненска област размерът на щетите бе оценен на над 30 милиона лева.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна