Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Саркози е задържан и разпитван за търговия с влияние

| обновено на 01.07.14 в 12:34
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият президент на Франция Никола Саркози е задържан от съдебната полиция в Нантер заради подозрения за търговия с влияние. По случая са задържани за разпит и неговият адвокат и двама магистрати.

От сутринта Никола Саркози се намира в Съдебната полиция в Нантер, откъдето бе потвърдено задържането му за 24 часа. Бившият френски президент е разпитван във връзка с подозрения за трафик на влияние и нарушаване на съдебната тайна. Полицията продължи ареста на неговия адвокат Тиери Херцог и на двама висши магистрати, задържани вчера.

Новите подозрения върху Никола Саркози се появиха в хода на друго разследване - за евентуално незаконно финансиране на кандидат-президентската му кампания през 2007-а г. от тогавашния либийски режим. При подслушване на телефоните на заподозрените лица следствието засича разговори с висш магистрат, който срещу предполагаеми обещания за престижен пост ги информира незаконно за хода на друго разследване - т.нар. "дело "Бетанкур", по което Саркози също бе заподозрян.

Задържането на бившия президент е прецедент за Петата френска република. Самият Саркози досега отричаше обвиненията.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна