Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството прие стратегия за интеграция на бежанците

Даниела Бобева
Снимка: БГНЕС

Стратегия за интеграция на бежанците до 2020-а година прие днес правителството. Тя се отнася за лицата, придобили статут, като основно ще се работи за тяхното ограмотяване, придобиване на квалификация и намиране на работа.

Преди бежанската вълна у нас от миналата година страната ни е интегрирала по 50 чужденци, получили статут за пребиваване годишно. Сега в обсега на новата стратегия ще попаднат 2400 чужденци. Ако те пожелаят, ще сключват споразумение за интеграция с кмета на населено място. Лицата ще се включват в курсове по език, ограмотяване и за придобиване на квалификация и професия. Така ще се получи ефектът на разселване в общини, които могат да предложат работни места, коментира вицепремиерът Даниела Бобева:

При насочването от едни региони към други, то трябва да е свързано както с търсенето на работна сила, така и с възможността за настаняване, с възможността тези хора да намерят къде да живеят, да устроят децата си да учат. В община Гоце Делчев вече има назначени, те не само са назначени, но и преминават интензивни курсове.

Разходите за услугите ще бъдат за сметка на ведомствата, които предлагат услугите, а на общините ще се възстановяват разходите за наемите им. Над 60 процента от придобилите статута са на възраст между 18 и 34 години, което може да реши и демографски проблеми на трудовия пазар, а обучението в занаяти е работеща формула, каза още Бобева:

Да се възползваме от това, което дава законът за занаятите, тоест назначаването на такива лица под формата на чиракуване в занаятчийските професии.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна