Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И днес пропадна заседанието на Народното събрание

| обновено на 03.07.14 в 12:54
Снимка: БГНЕС


И днешното пленарно заседание се провали. Очевидно важните закони няма да бъдат приети. Следващото пленарно заседание ще се състои утре от 9 часа, обяви заместник-председателят на НС Мая Манолова след втория опит за регистрация, при който едва 106 народни представители бяха в зала. При първия опит за установяване на кворум, минути след 9.00 часа, се регистрираха 103 народни представители. Тогава председателят на парламента Михаил Миков обяви 30-минутно прекъсване, след което отново бе направен опит за започване на работа. За да се проведе пленарен ден, е необходимо 121 депутати да се регистрират в зала.

Предсрочни избори по-рано от 5-и октомври са възможни, ако има споразумение между политическите сили, и това е в правомощията на президента, посочи Манолова след поредното блокиране на работата на парламента:

Това е въпрос на споразумение между политическите сили и разбира се това е в правомощията на президента. Ситуацията е абсурдна, несериозна и смешна пред българските граждани, когато тържествено политическите сили договарят дата на изборите преди три дни и една от големите политически партии, каквато е ГЕРБ, се отмята от думата си и аз не знам какво ще им хрумне утре, може да влязат в пленарна зала, може изобщо да направят така, че правителството на Пламен Орешарски изобщо да не може да подаде оставка.

По повод промените в Наказателния кодекс, засягащи и давността на престъпления на комунистическия режим, Мая Манолова заяви, че тe не влизат в договорката да се разглеждат само закони, по които има съгласие:

Законопроектът, който от вчера се опитваха от ГЕРБ и от ДПС да пробутат, не е консенсусен. Той мирише на пещерен антикомунизъм, с който ние няма как да се съгласим.


Лидерът на ДПС Лютви Местан призова за политическа отговорност и обеща партията му да остане вярна на договорките, постигнати при президента. Като лош знак обаче той определи, ако договорките не бъдат спазени:

Как ще посрещнат българските граждани становищата на следващия КСНС? Кой ще бъде сигурен, че това становище е окончателно? Това означава ерозиране на усещането за държавността. Няма съмнение, че хоризонтът на 42-рия парламент е ясно очертан и на кабинета "Орешарски". Ако все пак някому нещо се губи, като например точната дата за подаване на оставката… Аз оставам с впечатление, че този въпрос е ясен.

Днес депутатите трябваше да продължат дебатите по второто четене на промените в Наказателния кодекс. Вчера те не успяха да започнат обсъжданията заради скандал, който беше прекратен с искане за поименна проверка. Промените в Наказателния кодекс, подкрепени от ДПС, включват отпадане на давността на престъпленията, извършени по политически причини. От Коалиция за България обаче са против тях. Вчера социалистите бойкотираха разглеждането им като напуснаха заседанието и оставиха пленарната зала без кворум. От залата отсъстваха и народните представители на “Атака”, които обявиха, че няма да участват в заседанията до 5-и август - деня преди да бъде разпуснато 42-рото Народно събрание.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна