Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папазов: Над 100 ремонта се извършват по жп инфраструктурата

Данаил Папазов
Снимка: БГНЕС

Преговорите с кредиторите на БДЖ ще бъдат сред най-спешните задачи пред бъдещия министър на транспорта. Това заяви Данаил Папазов при отчета за работата си като министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. По думите му, положението в железопътния сектор е най-тежко.

Към момента се извършват повече от сто ремонта по жп инфраструктурата, което забавя движението на влаковете. Обемът на транзитните товари е намалял с 43%, каза Папазов. По оперативната програма "Транспорт" проектите се изпълняват успешно, но най-важното е да се следят тези, чийто срок за завършване изтича скоро.

Поради това, че те са почти в края на този период, е много опасно да няма закъснение и заради това именно трябва действително да има ежедневен контрол по изпълнението на тези проекти. Второто, което виждам като важно, е завършване на тези преговори със строителите на БДЖ.

От началото на годината БДЖ има загуби в размер на 21 милиона лева, посочи министърът. Дружеството "Български пощи" обаче е с положителен финансов резултат. Папазов отчете успешното приключване на цифровизацията и допълни:

Ние сме се подготвили при даването на управлението на Министерството на транспорта наистина нашите наследници да бъдат въведени веднага във всички детайли. Те не намират една пълна картина, защото в Министерство на транспорта наистина има неотложни задачи, освен това има и предпоставки за много сериозни реформи, които трябва да бъдат извършени.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна