Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Министерството на отбраната искат нов закон за резерва

Снимка: Архив

Да бъде създаден нов Закон за резерва - предложението беше споделено на среща на министър Ангел Найденов с военнопатриотичните организации, от които той поиска да подкрепят идеята.

Според данни на министерството въпреки положителните насоки в съществуващия закон, не е решен проблемът с това, че скоро няма да има достатъчно хора за служба в резерва. Заместник-министърът на отбраната Иван Иванов обясни, че само през последните три години запасните са намалели с 200 хиляди души. За този период от служба са освободени едва 3000 души и една много малка част от тях са изявили желание да бъдат вписани в резерва.

Нашите разчети показват към 2023-та ние ще имаме не повече от 2% резервисти до 35-годишна възраст. Това е страшно. Няма да можем да се окомплектоваме в Българската армия.

Затова министерството иска въвеждането на териториален резерв - брой от подготвени в мирно време, които да могат да се справят с природни катаклизми и промишлени аварии и евентуално при мобилизация да осигурят нарастването на Българската армия.

От страна на воннопатриотичните организации обясниха, че трябва да се обърне особено внимание на изграждането на мобилизационен резерв. Беше предложено и създаването на национална гвардия.

Идеите засега ще останат нереализирани заради скорошното прекратяване на мандата на правителството.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна