Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се Станишев да предложи промени в състава на Изпълнителното бюро на БСП

Снимка: БГНЕС

Ръководството на партията мандатоносител - БСП се събира днес, за да анализира участието на левицата във властта в последната една година. На заседанието си, Националният съвет на БСП ще реши дали ще има конгрес на партията преди предсрочните избори. Опозицията, вътре в БСП, вече поиска Конгрес през юли, на който да бъде избран нов председател. Дневният ред на заседанието ще бъде същият, както на отмененият в понеделник пленум, обясни лидерът на социалистите Сергей Станишев:

Анализът на политическата ситуация, естествено оценката на участието на БСП в управлението през последната година и реализацията на този мандат и задачите, които бяха поставени пред мен като председател на Националния съвет от предишното заседание на пленума на БСП.

Тази седмица опозицията вътре в БСП излезе с обръщение, с което призова Станишев да се оттегли от лидерския пост. Имаше и декларации от местни партийни организации в негова подкрепа. Дали е склонен да се откаже от лидерския пост преди изборите, Станишев коментира така:

Моите виждания за подготовката на кампанията, за действията на БСП ще ги представя пред Националния съвет. Четете внимателно моите изказвания".

Очаква се Станишев да предложи промени в състава на Изпълнителното бюро на БСП.

Участниците на заседанието започнаха да пристигат малко преди 11 ч. Мая Манолова заяви, че очаква откровен разговор:

Мисля, че днес ще има откровен разговор, че ръководството е достатъчно в кондиция, за да вземе смели решения. Не бих казала, че трябва да има извънреден конгрес. Мисля, че днес ще си говорим честно и наистина ще стигнем до идеи за промяна, за обновление.

Според Калоян Паргов от Градската организация, също не се налага извънреден конгрес на БСП. Запитан дали преди изборите трябва да бъде сменен и лидерът на БСП, той каза:

Оставките в БСП са въпрос на личен акт. Оставки, както ви казах и преди една-две седмици, не се искат, те се дават. Това е въпрос на личен акт. Не мога да кажа. Трябва да го попитате сами него. Градската организация взе решение за промяна и обновление в ръководните органи. Ясно заявих, че промяна и обновление не означава само ръководството на Националното, а означава и областни, и градски, районни, общински ръководства.

Корнелия Нинова, чието име е сред спряганите имена за лидер на БСП,  отрече да иска да поеме поста:

По отношение на себе си, понеже от сутринта го слушам, отново казвам "не". За председателското място ще говорим след пленума. Едното е да има конгрес, другото е да няма конгрес до изборите. Според мен, трябва да има конгрес, най-малкото защото трябва на този конгрес да решим платформата за изборите, посланията, с които отиваме и т. н. 

Георги Божинов допълни:

Днес, според мен, ще има една първа стъпка, която ще направи Сергей, а втората стъпка ще бъде след две седмици, по решение на конгреса. Голяма част от обществените и вътрешнопартийните очкавания - сам ще води хорото. Може да направи на днешния форум само една - първата стъпка, а втората ще бъде отговорност на конгреса. Това казва всичко. Който разбира - правим го за добро. Дали ще се получи - казвам дано".

Пленумът на БСП е закрит за медиите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна