Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станишев предложи избор на нов председател на БСП на 27 юли

| обновено на 05.07.14 в 17:59
Снимка: БГНЕС

Сергей Станишев се оттегля от лидерския пост на БСП в края на юли. Това стана ясно след заседанието на пленума на БСП. На 27 -ми юли ще има конгрес, който ще излъчи нов лидер.

Като лидер на партията предлагам на днешния пленум да вземе решение за свикването на заседание на конгреса на 27 юли, на който да приемем предизборната си платформа и да изберем нов председател на БСП. Не отстъпвам, за да седна нито на първия, нито на последния ред. Оставам в първите редици на битката. Ще застана до новия лидер, каза Станишев в речта си пред пленума на БСП.

Станишев, който беше начело на БСП 13 години, заяви, че ще подкрепя новия лидер, и представи в същото време новоизбрания заместник-председател на Националния съвет на БСП Драгомир Стойнев с думите: Категорично е един от най-перспективните фигури, млади политици в БСП.

Всичко зависи от номинациите и от решението на Конгреса. Ние сме демократична партия. Ако получа номинация, ще участвам, каза Стойнев

Мая Манолова е другият член на Бюрото, заявил, че би приела номинация за лидер. Оттеглянето на Станишев тя коментира с думите:

Много мъдро решение и много смело. Тръгваме на избори с нов председател и с нова енергия. Има достатъчно време до изборите, за да покажем ново лице и да съберем допълнително подкрепа

Много от присъствалите на пленума одобриха действията на Станишев. Явор Гечев каза:

Това е личен избор на председателя в крайна сметка. Много благодарности председателят получи по отношение на държавническо поведение. Сергей го каза в словото си, че това го прави заради самата БСП, заради новата енергия, която трябва има и за консолидацията на партията. Една достойна постъпка. В едно председателство винаги има много грешки и много хубави неща. Който е безгрешен, първи да хвърли камъка. Винаги има грешки.

Янаки Стоилов не отговори на въпрос дали ще се кандидатира за лидер на БСП:

Аз самият не се кандидатирам за нищо. В решаването на този въпрос ние трябва да чуем партията и да намерим решение, което ще представи БСП по възможно най-убедителния начин.


Бриго Аспарухов определи рокадите в партията като позитивни и допълни:

Българската социалистическа партия ще се консолидира и ще отиде на бъдещите избори обединена и с нова сила.

Оттеглянето на Станишев беше оценено като "малко закъсняло, но правилно" и от Румен Овчаров. Борислав Гуцанов също оцени постъпката на лидера като "държавническа и обмислена".

В речта си пред делегатите, разпространена от пресцентъра на БСП, Станишев е посочил ролята си в управлението на страната и е задал въпроса: "Как да се биеш с политическите опоненти, когато постоянно трябва да пазиш гърба си от своите?!" Станишев е отбелязал, че има хора, които разглеждат БСП като ООД. Категорично няма да позволя тя да се разглежда като фирма, като частна собственост, е казал той на съпартийците си.

Освен Стойнев, в Изпълнителното бюро на партията влизат новоизбраният председател на парламентарната група на "Коалиция за България" Атанас Мерджанов, председателят на софийската организация Калоян Паргов, както и младежкият лидер Вероника Делибалтова, реши Националният съвет на БСП.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна