Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на месеца дерето над "Аспарухово" ще бъде почистено от падналите при бурята дървета

Снимка: БГНЕС

Дерето над варненския квартал "Аспарухово" до края на месеца ще бъде почистено от дърветата, паднали по време на бурята през юни. Това съобщи Александър Пенков, заместник-директор на шуменското "Североизточно държавно предпирятие".

Разчистването на дерето вече е започнало и стойността му ще бъде между 20 и 30 хиляди лева. Идеята е дерето да стане проходимо и да не се задръства при нови валежи. Според Пенков падналите дървета в дерето са от бедстивето, а не преди него:

Дерето не е било заприщено от паднали дървета. Всички дървета, които са в момента, са със зелени листа и плодове. Това означава, че са паднали по време на валежите.

Стана ясно, че през последните години са съставени актове за незаконна сеч на 520 кубика дърва, има 10 нарушители, които са с ефективни присъди. Областният управител Иван Великов каза, че най-късно следващия понеледник бедственото положение в "Аспарухово" ще бъде отменено. Той направи забележка относно работата в квартала и посочи как ще помогне държавата:

Трябва да се разчистят улиците, основно те са четири улици най-пострадали, има още за чистене кал по тях. Трябва да се измият и то неколкократно, трябва да се дезинфекцират, мисля, че това е основното. Държавата помага с хора, с техника и най-основното, което ще свърши държавата, е да помогне с пари.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени