Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Високи добиви на ечемик и пшеница в Плевенско

Снимка: БГНЕС

В Плевенска област вече са ожънати повече от 2/3 от засетите площи с ечемик. Започва жътвата на пшеница. Прогнозите на зърнопроизводителите са, че тази година реколтата от хлебното зърно ще е с около 25 на сто по-ниска от миналогодишната. 

От засетите 203 000 декара с ечемик вече са ожънати 70 на сто. В общините Кнежа и Искър жътвата приключи със среден добив 451 килограма от декар. Обнадеждаващи са и първите резултати в прибирането на хлебното зърно. На добри добиви - над 500 килограма от декар, се радват зърнопроизводителите в общините Гулянци и Долни Дъбник. Пазарът на зърното обаче е в застой и липсата на оферти тревожи стопаните.

В Регионалната асоциация на зърнопроизводителите прогнозират ниски цени. Според председателя ѝ Георги Милев, кампанията по изкупуването на зърното ще започне от 260-270 лева за тон, но ще пада надолу, защото качеството на хлебната пшеница тази година не е добро. За производителите в село Крушовица само при стартова цена 300, 310 лева за тон  пшеница, компенсацията на разходите ще е пълна. Ако зърното поскъпне повече, ще могат да се заделят пари и за нова техника.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна