Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един човек загина при дерайлирането на влака София-Варна

| обновено на 12.07.14 в 18:15
Влакът София-Варна дерайлира край Калояновец
Снимка: БГНЕС

Пътническият влак София-Варна дерайлира в района на жп гара Калояновец. На място е загинал машинистът, уточнава се броят на ранените. До момента се съобщава за 15 пострадали. 

На място са изпратени 8 екипа на пожарната. Свикан е централният оперативен щаб за управление на силите и средствата при извънредни ситуации към Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Към мястото на инцидента пътуват вътрешният министър Цветлин Йовчев и министърът на транспорта Данаил Папазов.

На мястото на произшествието вече е изпълнителният директор на Националната компания "Железопътна инфраструктура" Милчо Ламбрев.

На първо място е, че няма загинали пътници във влака от София за Варна. Единствено машинистът е загинал. То е обективни причини, тъй като локомотивът се намира на около 15 метра извън железния път. В момента самите органи на МВР работят и не ни допускат до мястото. На първо място искам да кажа, че това е новата отсечка, която е Михайлово-Калояновец. Абсолютно рехабилитирана, която преди два месеца ние открихме, и пътят е абсолютно в нормите. Ще видим, след като ни допуснат до локомотива, да погледнем скоростомерната лента. Предполага се, че след като му е бил даден път за отклонение на влака, нещо се е случило в движението му между стрелките и след това той загубва управление може би и излиза извън жп линията. Може да е по-висока скорост. Може и да е нещо друго, но на този етап не можем да кажем. След като разберем, видим лентите, ще разберем какво се е случило. Възможно е, възможно е и това да е (грешка да е допуснал машинистът бел. ред.), но не можем да бъдем категорични на този етап. Много работа ни чака. Движението скоро няма да бъде пуснато, тъй като вагоните са напреки на линията. Поне три има такива. Има други полегнали. Ще имаме доста задачи, да си свършим работата, да възстановим движението, каза Ламбрев.

Причините за инцидента все още не са ясни, обясни изпълнителният директор на БДЖ Християн Кръстев пред "Хоризонт". Той също пътува към мястото на инцидента и обясни, че участъкът, в който е станала катастрофата, скоро е бил ремонтиран.

На входните стрелки на гарата на Калояновец дерайлира локомотивът. Не знаем все още по какви причини се е случило това. След това дерайлират още четири пътнически вагона. Единственият, който не е дерайлирал, е последният вагон, петият. Загинал е на място локомотивният машинист, защото локомотивът е изхвърчал и се е ударил в една сграда. Все още не можем да изваден. Има около 10 човека пътници, които са пострадали по-тежко и са закарани спешно с шест линейки в Стара Загора в болниците. Останалите пътници ще бъдат прегледани на място. Между 150 и 160 човека са били пътниците във влака. Непрекъснато получавам информация, но от момента започва да работи и следствието на място. Нещата ще станат ясни може би до няколко часа. Ще бъдат назначени и комисиите. Едната е съвместно между БДЖ и НКЖИ, другата комисия, която е на министерството за тежки произшествия, и третата, която е Министерството на вътрешните работи и на следствието. Влакът се е движил съгласно телеграмата, която е на НКЖИ, пътническите влакове да се движат по път номер 1, така че това е информация, която мога да ви кажа за момента, каза Кръстев.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров също пътува за мястото на инцидента.

Около 15:30 часа е постъпил сигнал за тежко транспортно произшествие в региона на Стара Загора, или по-точно село Калояновец. Според първоначалните данни се касае за бързия влак София-Бургас. Към момента, пак подчертавам според първоначалните данни, имаме информация за загинало едно лице, служител на Министерство на транспорта, и за ранени лица други, които в момента вече се извозват от мястото. Някои от тях са извозени. Осъществена е координация с Министерство на транспорта, с Министерство на здравеопазването. Много добра комуникация с областната управа и с местната власт. Създадена е организация по извозването на ранените в местната болница в Стара Загора, така че този път мога да заявя, че от страна и на местната, и на централната власт са вложени доста усилия и осигурено е извозването с автобуси на пътниците, които, дай боже, да са живи и здрави. Но конкретна информация за причини, причинно-следствени връзки от гледна точка на самата катастрофа не мога да ви дам, тъй като това е вече част от едни експертизи, разследвания, каза главният секретар на МВР Светлозар Лазаров за произшесртвието.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна