Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международните кредитори на Кипър започват поредица от срещи в Никозия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Необслужваните заеми в Кипър са в размер на близо 45% от общия размер на кредитите или 27 млрд. евро, според последните данни на Централната банка. Проблемът за тяхното намаляване остава решаващ фактор за възстановяването на банковия сектор в страната, затова тяхното състояние е в центъра на започващата днес мисия на тройката /Европейска комисия, Европейска централна банка и Международен валутен фонд/ в Кипър. Предишната мисия на международните кредитори през месец май приключи с оценката, че трите най-важни предизвикателства пред страната са да се намали размерът на необслужваните заеми, като се продължи по пътя към фискална стабилизация и се завършат необходимите за това реформи.

Банковата система ще бъде и този път под специалното наблюдение на тройката и заради предстоящото провеждане на стрес-тестове на финансовите институции, което наложи увеличаване на капитала на Банката на Кипър и Хеленик Банк. Сагата с търсенето на необходимите допълнително 1 млрд. евро за Банката на Кипър предизвика ултиматум към нейния Съвет на директорите от шефа на Централната банка Христала Георгаджи или да вземат решение за увеличаването на капитала, или да подадат оставки.

Тройката ще отчете и закъснението в законодателното решаване на въпроса за ипотечните кредити и прехвърлянето на недвижимо имущество, дадено като обезпечение от големи длъжници. Законът трябваше да влезе в сила от юли, но приемането му бе отложено от парламента.

Реформите в здравеопазването и публичната администрация също са на дневен ред.

Представителите на тройката пристигат в Никозия днес, а официалните им срещи започват във вторник. Мисията ще продължи две седмици, като през втората ще се обсъжда на политическо ниво петата актуализация на меморандума между тройката и правителството на Кипър.

През юни, в резултат на дадената добра оценка от тройката през месец май, Еврогрупата реши отпускането на Кипър на транш от 600 млн. евро, а Международният валутен фонд одобри 86 млн. евро.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна