Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Незаконно строителство и замърсяване са основните причини за бедствието в "Аспарухово"

Снимка: БГНЕС

Незаконното строителство и замърсяването на дерето с битови и строителни отпадъци са основните причини за бедствието и човешките жертви в квартал "Аспарухово" във Варна.

Архитект Николай Христов от Дирекцията за национален строителен контрол обобщи резултатите от проверката в засегнатия квартал.

Абсолютно незаконно. Това са незаконни сгради на хора, които нямат друг избор. Те ако не си построят къщите там следващата зима, няма да са живи. От друга страна, общината ако им ги разруши, нарушавайки закона обаче, защото при единствено жилище, разрушавайки дори и законово, ще отидем в Страсбург и ще ни осъдят, каза Христов.

Според действащия регулационен план от 1978-а година най-засегнатите територии от наводнението в "Аспарухово" са били предвидени за озеленяване.

Замърсяване с битови и строителни отпадъци и незаконното строителство са предизвикали необичайно високата вълна, която пък е била вследствие на един необичайно интензивен дъжд. Той се е случил, след като цяла седмица валя из ведро. Никакво строителство да няма, никакви боклуци да няма пак е щяло да се образува вълна, но на пътя й е нямало да има жертви, обясни архитект Николай Христов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени