Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Затворници, освободени заради добро поведение, минават под електронно наблюдение

Снимка: БГНЕС

180 предсрочно освободени за добро поведение затворници в страната ще бъдат поставени под електронно наблюдение. Това съобщи във Варна ръководителят на проект за прилагането на пробационните мерки в съответствие с евростандартите, изпълняван от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" Валентина Караганова.

Финансирането на проекта е осигурено от Норвежкия финансов механизъм. 11 души в момента са с електронни гривни, шестима са от Варна. Стана ясно, че предстои в Шумен да се направи експеримент с GPS, а не с електронна гривна. Директорът на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" комисар Росен Желязков съобщи, че най-пренаселен е затворът в Бургас, а в село Разделна, Варненско ще се реализира проект на стойност близо 1 милион евро, за да стане затворническото общежитие там от закрит тип. Желязков каза още, че след поредицата от бягства от затворите са направени масови проверки и това дава резултат.

В този смисъл считам, че към настоящия момент надзорно-охранителният състав е в оптимално състояние, добре се справя при вдигане по бойна готовност. Персоналът на главната дирекция е 4 600 човека, затворническата популация е 9000.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени