Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел и палестинското радикално движение "Хамас" ще спазват днес 5-часово хуманитарно примирие

| обновено на 17.07.14 в 11:50
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел и палестинското радикално ислямистко движение "Хамас" обявиха, че ще спазват днес 5-часово хуманитарно примирие, което влезе в сила в 10 часа местно време. Примирието беше договорено от представители на ООН и други международни организации, за да се позволи на населението на Ивицата Газа да се снабди с храна, след особено интензивни израелски бомбардировки, в които загинаха 25 палестинци, между тях 8 деца, играещи на плажа в град Газа.

Часове преди влизане в сила на примирието, при израелско нападение в центъра на град Газа е бил убит един палестинец. Тази нощ са били бомбардирани 40 къщи, между тях домовете на ръководители на "Хамас". Армията съобщи, че е отблъснала призори опит на бойци на "Хамас" да проникнат в Южен Израел през тунел от Газа.

Точно в 10.00 часа двете страни потвърдиха, че спират огъня. Израелската армия предупреди, че „ако "Хамас" наруши примирието, тя ще отговори веднага и много твърдо. Краткото хуманитарно примирие е малък отдих за жителите на Газа, на чиято територия от 362 кв. км живеят в условия на блокада близо 2 милиона палестинци. Ако временното спиране на огъня има успех, то ще повлияе благоприятно на водещите се с египетско посредничество преговори за трайно споразумение между Израел и ислямистите от "Хамас", които контролират Ивицата Газа. Това, което затруднява преговорите, са условията, поставени от двете страни. Израел настоява за пълното демилитаризиране на палестинската територия, докато "Хамас" изисква вдигане на наложената от 2006-а година от Израел блокада на Ивицата Газа и отваряне на граничния пункт с Египет, както и освобождаване на палестински затворници.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна