Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите не събраха необходимия кворум за провеждане на заседание

| обновено на 18.07.14 в 12:22
Снимка: БГНЕС

Очаквано, парламентът не събра кворум и не проведе заседание. До тази развръзка се стигна, след като вчера БСП обяви, че ще подкрепи само актуализацията на бюджета на Здравната каса, но не и на държавния бюджет. От своя страна лидерът на ГЕРБ  Бойко Борисов предупреди, че парламентарната му група няма да влиза на други заседания на Народното събрание, освен за гласуване на оставката на правителството. ГЕРБ настояваха актуализацията на бюджета на здравната каса да бъде с 328 милиона лева, а не с разписаните от правителството 225 милиона лева.

Днес Народното събрание трябваше окончателно да приеме промените в Закона за защита на конкуренцията и да проведе редовен парламентарен контрол.

След като парламентът попадна в познатия сценарий от миналата седмица, БСП и ДПС отново изразиха готовност да продължат политическите консултации за осигуряване на кворум следващата сряда в Народното събрание. Лютви Местан заяви, че в момента всяка парламентарна сила трябва ясно да поеме своята отговорност.

Никой не е в състояние да уличи, по който и да е начин ДПС като отговорна за ситуацията политическа сила. Категорични сме, че трябва да се положат още усилия, включително и за актуализацията на бюджета. Трябва да се приеме закон за актуализация на бюджета на НЗОК и на републиканския бюджет, включително сме отворени за разговори и за конкретните параметри на актуализацията и за дефицита.

Председателят на парламентарната група на БСП Атанас Мерджанов предложи консултациите да продължат следващия вторник и обвини ГЕРБ за случващото се с кворума:

Въпреки консултациите, въпреки постигнатия консенсус, ГЕРБ продължават политиката на празния стол - влизания, излизания, изнудвания. Искаме само да предупредим всички онези български граждани, които са потърпевши, че техните интереси са засегнати главно поради неспазване на ангажиментите, които ГЕРБ и лично Борисов поема.

От своя страна Бойко Борисов се защити с думите:

Аз за първи път чувам, че опозицията е виновна за краха в здравеопазването. Това, което виждам от вчера, минава в рамките на лудостта. БСП да не си подкрепя правителството. Нека да вкара цялата актуализация на бюджет и на здравната каса и ще го подкрепим.

По повод предложението на премиера Пламен Орешарски България да подкрепи Кристалина Георгиева за върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността, Борисов го поздрави за независимата позиция и подчерта, че така е можел да влезе в бъдещия служебен кабинет:

Ако Орешарски се беше държал така преди една година и си беше дал и оставката, ако го притискат по начина, по който в момента е видно, че и БСП, ДПС и "Атака" са го притискали, сега можеше и да е кандидат за служебното правителство за пост, а и за наше правителство, финансов министър.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени