Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арсений Яценюк обвини Русия, че подкрепя сепаратистите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк заяви, че проруските сепаратисти, които според Киев, са свалили малайзийския самолет, трябва да бъдат изправени пред международен съд. Руснаците отидоха твърде далеч. Това е международно престъпление, за което те трябва да бъдат изправени пред международния трибунал в Хага, каза Арсений Яценюк. 

Украинският премиер призова да бъде свикана извънредна среща на Съвета за сигурност на ООН. Яценюк също така призова международните партньори на Украйна да направят всичко възможно да спрат тази война: Война срещу Украйна. Война срещу Европа, и след като тези терористи свалиха малайзийския самолет, това е война срещу света.
 
Арсений Яценюк изрази съболезнования на близките на загиналите и обвини Русия, че подкрепя сепаратистите: Позволете ми да изкажа от името на украинското правителство дълбоки съболезнования за невинните хора, които бяха убити от водените от Русия терористи. Украинското правителство започна пълноправно и щирокомащабно разследване. Молим съответните правителства да участват в това разследване и да подкрепят украинското правителство, за да бъдат изправени пред правосъдието тези нещастници, които извършиха това международно престъпление.

Киев и сепаратистите се обвиняват взаимно за трагедията с малайзииския самолет, който вчера падна в Източна Украйна и загинаха всичките 298 души на борда му. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна