Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ: Държавата трябва да разработи дългосрочна стратегия за индустриална политика

Държавата трябва да разработи дългосрочна стратегия за индустриална политика и тя трябва да бъде съгласувана със социалните партньори, посочиха от КНСБ. Профсъюзът организира форум по темата, на който бяха обсъдени индустриалните сектори и мерките, които държавата трябва да предприеме.

Възстановяването на индустрията е основен фактор за икономически растеж и разкриване на нови работни места. Статистически страната ни вече е изпълнила една от европейските цели за възстановяване на индустрията - 20-процентен дял на промишлеността в Брутния вътрешен продукт, като към момента той е 24%.  България обаче трябва да постига още по-висок дял, смятат синдикатите.  В подкрепа на това президентът на КНСБ Пламен Димитров цитира новоизбраният председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който заяви, че до 2020-а година ролята на индустрията в ЕС трябва да нарасне.

Приоритетните сектори, които могат да се развиват, са електроника и електротехника, IT технологии, металургия, машиностроене, химическа промишленост, транспортна инфраструктура и селско стопанство. Подкрепата от страна на държавата не е задължително да бъде финансова, смята Пламен Димитров, тя може да бъде и под формата на облекчени административни процедури.

Между синдикатите обаче има спор доколко и  къде е ролята държавата в този процес.

Според президента на КТ"Подкрепа" Константин Тренчев именно политиците, от които се търси стабилност и  подкрепа, са съсипали индустрията. Той смята, че страната ни трябва да се спре да се хвали с ниските си данъци и заплати, за да привлича инвеститори.

Анализът на синдикатите сочи, че липсват технически кадри - близо три пъти по-малко от потребностите на индустрията, както и мерки за ограничаване на сивата икономика.
 
Според синдикатите най-важното за осъществяването на реиндустриализацията е политическата стабилност.

Репортажа на Добрина Карамболова можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна