Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна строителството на пътя към новия пропускателен пункт на българско-сръбската граница

Снимка: БГНЕС
Край Белоградчишкото село Салаш започва изграждане на път към границата със Сърбия, където ще бъде открит нов пропускателен пункт. Началото на строителството ще бъде обявено на провеждащия се край прохода „Кадъ боаз” международен събор. На церемонията ще присъства председателят на Народното събрание Михаил Миков, министърът на регионалното развитие Десилава Терзиева и председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Стефан Чайков, както и представители на правителството на Сърбия.

За пътя към граничния пункт са осигурени близо 3 000 000 лева по публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развите на регионите". Изграждането на пътя на българска територия реално вече е започнало, съобщи областният управител на Видин Кръстьо Спасов: Проектът започва от началото на с. Салаш, преминава през цялото село и след селото до границата с Република Сърбия, около 4 километра е ново строителство. Срокът, който са поели изпълнителите, е 163 дни. Те, обаче са си направили график да го изпълнят за около 4 месеца.

Около 300 метра е участъкът от пътя, който трябва да бъде изграден на сръбска територия. Споразумението за нов граничен пункт между България при Салаш - Ново корито е от 2007-а година. Всяка година границата се отваря за международния събор, който се провежда при прохода "Кадъ боаз".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна