Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинските власти: Сепаратистите се опитват да унищожат доказателства за катастрофата

| обновено на 19.07.14 в 14:16
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Бойни самолети са били забелязани да кръжат над мястото, където се разби малайзийският самолет, близо до село Снежное в Донецка област, както и над съседния град Торез.

Съдейки по звука, това са транспортни самолети, възможно е да са „Су”, твърди агенция "Новости". Недалеч се намира Саур Могила, около който се водят активни бойни действия с използването на авиация, допълва агенцията.

Украинското правителство обвини проруските сепаратисти, че се опитват да унищожат доказателствата около разбиването на самолета. От кабинета твърдят, че бунтовниците са отнесли 38 тела в моргата в Донецк, както и че Русия им помага да укрият доказателства около свалянето на самолета. Според информацията на украинското правителство, тези, които са извършили това, са говорели със силно изразен руски акцент и са заявили, че сами ще извършат аутопсията. 

Вицепремиерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република Андрей Пургин заяви, че мястото на трагедията се намира под надеждната охрана на въоръжените сили на  републиката.  По думите му министерството на отбраната на ДНР е отделило повече от достатъчно сили и средства за целта.

Според ИТАР-ТАСС украинският министър на отбраната Валерий Галетей е информирал президента Петро Порошенко, че украинските военни са си върнали контрола на югоизточната част на Луганск, като са освободили летището в града.

Според съобщения от областната  администрация на Донецк, терористи от "Донецката народна република" са започнали да извозват отломките от сваления самолет "Боинг 777" в неизвестна посока. За това е съобщил в страницата си във Фейсбук съветникът на председателя на областната държавна администрация в Донецк Константин Батозский.

Тази сутрин бойците са докарали на мястото на разбилия се лайнер тежки кранове и товарни камиони и са пристъпили към извозване на отломките на самолета в неизвестна посока, гласи съобщението в социалната мрежа.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна