Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър отбелязва 40 години от началото на въоръженото турско нахлуване на острова

Снимка: Бранислава Бобанац

С редица възпоменателни прояви днес в Кипър се отбелязват 40 години от началото на въоръженото турско нахлуване на острова и окупацията на 37% от територията му. Това е най-трагичната страница в хилядолетната история на Кипър.

Вой на сирени събуди Кипър в 5.30 часа тази сутрин. Това е часът, в който на 20 юли 1974 година започва десантът на армията на Турция на острова край северния град Кирения, поставил началото на операцията под кодовото название “Атила”. Днес, когато се навършват 40 години от трагичните събития, националният флаг на всички правителствени сгради е свален наполовина.

Възпоменателни прояви и церемонии по полагане на венци в памет на загиналите във военните действия се провеждат днес с участието на президента, всички министри от правителството, лидери на политически партии. Мемориални служби се състояха и през седмицата на различни исторически места, свързани с турската инвазия, загиналите герои и безследно изчезналите.

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис участва днес във възпоменателната служба на военното гробище, организирана от Националната гвардия на Кипър. Той ще положи и венец в памет на жертвите на нашествието. Довечера трагичната годишнина от военния преврат на 15 юли и турската инвазия на 20 юли ще бъде отбелязана със събитие в Президентския дворец.

Националният съвет на Кипър, който включва лидерите на парламентарно представените политически партии и бившите президенти на страната, осъди през седмицата преврата на гръцката военна хунта и турската инвазия от юли 1974 г. и техните престъпления.

Не бива да се допуска временното разделяне на Кипър да стане постоянно. Моето послание е да се предотврати тази нова трагедия, заяви президентът Никос Анастасиадис в навечерието на черната годишнина.

Във водените преговори за решаване на 40-годишния вече Кипърски въпрос правителството в Никозия настоява за създаването на двуобщностна, двузонална федерация, в съответствие с резолюциите на ООН, а ръководството на кипърската турска общност се обявява за две самостоятелни държави на острова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна