Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър отбеляза 40 години от турската инвазия на острова

Снимка: ЕПА/БГНЕС

С възпоменателни служби и церемонни в памет на загиналите в Кипър и с военен парад в самообявилата се Севернокипърска турска република днес се отбелязват 40 години от турската инвазия на острова, разделила страната. Президентът на Турция Абдуллах Гюл поиска равен статут за “Турски Кипър”, а президентът на Кипър Никос Анастасиадис обяви момента като решаващ за бъдещето на страната.

40 години на окупация е достатъчно време за всички нас, за кипърските гърци и кипърските турци, да разберат, че решаването на Кипърския проблем ще бъде в полза на всички хора, на целия народ, заяви днес президентът на Кипър Никос Анастасиадис по време на възпоменателна служба за загиналите при турската инвазия през юли 1974 г. Той подчерта, че сега е времето да се гарантира сигурното бъдеще на новите поколения и да се създаде модерна европейска държава, в която са гарантирани човешките права на всички.

Анастасиадис призова и за ускоряване на процеса по издирването и идентификацията на безследно изчезналите, който се бави заради липсата на сътрудничество от Турция.

В същото време президентът на Турция Абдуллах Гюл, който е на двудневно посещение в окупираните територии за честванията на годишнината от 20-и юли, се обяви за “ново държавно партньорство” и поиска споразумение, което да осигурява равен статут на “Турски Кипър” като “съсобственик на острова”.

Кипър е “национална кауза” за Турция и решаването на Кипърския въпрос е един от приоритетите на турската външна политика, заяви Гюл на пресконференция. Той настоя за график за приключване на преговорите по него и заяви, че възможно най-скоро, след едновременни референдуми в двете части, трябва да се сформира нова партньорска държава с “две равни съставни държави с еднакъв статут”.

Правителството в Кипър е против налагането на график за водене на преговорите и установяването на две държави на острова.

40-ата годишнина от най-трагичната страница в историята  в Кипър бе отбелязана днес с възпоменателни служби във всички църкви в Кипър, на исторически места, с церемонии по полагане на венци пред паметниците на загиналите герои. В т.нар. "Севернокипърска турска република" денят се чества с военен парад, салюти и други празнични прояви.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна