Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едногодишното управление на кабинета "Орешарски"

Снимка: БГНЕС

Кабинетът на Пламен Орешарски беше избран с гласовете на БСП и ДПС и управлява в условията на обществено недоволство и масови протести.

Правителството оцеля при гласуването на пет вота на недоверие в парламента, но подава оставка два месеца след като ДПС оттегли подкрепата си след резултатите от евровота.

С мандата на Коалиция за България кабинетът встъпи в длъжност на 29-и май 2013-а година с обещание за откритост и прозрачност и с личното признание на Пламен Орешарски.

В период на криза всеки трябва да дава от себе си каквото може. Както се казва, пък да става каквото ще.

В началото Пламен Орешарски обеща непопулярни мерки в здравеопазването и енергетиката.

Самият факт, че там има натрупани огромни дефицити, показва, че някой се чувства уютно в тази система. Намаляването цената на тока е популистка мярка. Задържането е необходима мярка, докато се диагностицира системата и след това се състави план за действие. Здравна система, която също се намира в състояние, близко до колапс... Вторият тип опасение ми е свързано с това, че на хората в последните години се събра толкова много, че нямат търпение да усетят много бързо позитивни тенденции.

В средата на юни, миналата година, премиерът номинира за председател на Държавната агенция за национална сигурност - Предлагам за председател на Агенцията Делян Славчев Пеевски. 

Делян Пеевски:

Кълна се при изпълнение на службата да се ръководя от интересите на държавата и от принципите на независимост и обективност. Заклех се.

Бойко Борисов:

Толкова съм сащисан, че дори не мога да повярвам, че това предложи. Това е краят на столетницата днес.

Сергей Станишев:

Трудните ситуации изискват нестандартни решения.

Изборът на Делян Пеевски за председател на ДАНС сложи финал на толерантността към кабинета.

Оставка!!!

Орешарски оттегли кандидатурата на Пеевски и призна, че е сгрешил, но това не успокои общественото недоволство. На всяко назначение се гледаше с недоверие и под лупа.

Протест имаше и срещу назначаването на областни управители от ДПС в Пловдив и Благоевград. Премиерът не оттегли кандидатите.

Кои са мотивите да се оттеглям. Дайте ми един. Двайсетина човека винаги са недоволни.

Едногодишното управление на кабинета премина под знака на разделението. Между одобрение и пълно отричане. На премиера често му се налагаше да обяснява, че няма да подава оставка поне докато има подкрепа от парламента. Затова често се отчиташе пред парламента и пред протестиращи граждани, които го подкрепят.

За една година опозицията внесе пет вота на недоверие срещу кабинета. Правителството оцеля при гласуването им, а премиерът коментираше.

Ние сме издръжливи. По-скоро мисля ГЕРБ докога ще издържи.

От ГЕРБ и "Атака" зависи да осигурят кворум за пленарно заседание, за да може подадената оставка да бъде гласувана, за което и Орешарски се притесняваше.

Единственото, за което малко се притеснявам е, дали ще има кворум, когато си подам оставката. Друго не ме притеснява.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна