Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анастасиадис и Ероглу заедно в лабораторията, където се идентифицират останките от масовите гробове в Кипър

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съдбата на безследно изчезналите при турската инвазия и окупация на Кипър преди 40 години влиза в дневния ред на срещите на лидерите на двете кипърски общности. Никос Анастасиадис и Дервиш Ероглу ще посетят заедно в четвъртък /24-ти юли/ антропологичната лаборатория, където се идентифицират откритите останки на погребаните в масови гробове на острова.

На среща със семействата и близките на безследно изчезналите преди 40 години президентът на Кипър Никос Анастасиадис обеща да се ускори процесът по издирването и идентификацията на техните останки, за да бъдат предадени те на роднините им. За целта президентът поиска пълно сътрудничество от Турция за отварянето на всички т.нар. "военни зони", което досега турската страна отказва. Това ще позволи извършването на ексхумация на тези територии, където има много масови гробове. Кипър иска също така Турция да предостави необходимата информация от архивите на турската армия за случилото се през юли и август 1974 г., за да се проверят много неизследвани досега случаи.

Като част от уточняването на действията в тази насока лидерите на двете кипърски общности – Никос Анастасиадис и Дервиш Ероглу, ще посетят заедно антропологичната лаборатория на Съвместния комитет за безследно изчезналите лица, където се извършват ДНК анализите на откритите останки на загиналите.

Тричленният съвместен комитет бе създаден през 1981 г. с по един представител на двете кипърски общности и на ООН и с мандат да разследва и да определи съдбата на безследно изчезналите лица в Кипър. На практика комитетът започна активната си работа по ексхумация, идентифициране и връщане на тленните останки през август 2006 г. Двуобщностен съдебномедицински екип от повече от 60 археолози, антрополози и генетици извършват разкопки из целия остров и необходимите анализи.

Според съгласуван между двете кипърски общности списък за безследно изчезнали се смятат 1493 кипърски гърци и 502 кипърски турци. Досега са идентифицирани останките на 404 кипърски гърци и 125 кипърски турци.

През месец май тази година Европейският съд по правата на човека осъди Турция да заплати 30 млн. евро на роднините на изчезналите при трагедията от 1974 г.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна