Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Орешарски: Стоя зад кандидатурата на Кристалина Георгиева

Снимка: БГНЕС

След като парламентът прие оставката на кабинета, премиерът Пламен Орешарски отговори на журналистически въпроси за едногодишното управление. Той заяви, че развитието на взаимоотношенията между парламентарните групи на БСП и ДПС е предопределило оставката на кабинета и изтъкна, че напуска властта, оставяйки на президента достатъчно време, за да назначи служебно правителство на 6-и август: 

Стоя зад кандидатурата на Кристалина Георгиева за върховен представител по външните отношения, каза Орешарски.

Той лаконично коментира и кога ще отговори на въпроса "Кой предложи Делян Пеевски" с думите "Рано е още".

Премиерът в оставка подчерта, че е имал последователна позиция и експертни решения в своето управление. Решенията на Министерски съвет са взимани колективно, но е имало и влияние, но не и натиск, на политическите партии. Отношенията между БСП и ДПС са предопределили оставката на кабинета, обясни Орешарски.

Междувременно от ГЕРБ потвърдиха, че ще подкрепят кандидатурата на Кристалина Георгиева за еврокомисар. Заместник председателят на парламентарната група на партията Цецка Цачева посочи: Ние заставаме твърдо зад номинацията на госпожа Кристалина Георгиева. Доказала се е като еврокомисар през мандата, който приключва за Еврокомисията, така че ние ще настояваме тя да бъде новият стар еврокомисар. ГЕРБ не обсъжда с нито една политическа сила от управляващите партии каквито и да е кандидатури. Припомням ви, днес ние сме опозиция, единствена, в 42-рото Народно събрание.

По думите на Антон Кутев от БСП, правителството трябва да вземе решението за българската кандидатура, без да уточнява кое правителство: Може би ще има становище след конгреса, но така или иначе в момента да заема позиция дали подкрепяме Кристалина, аз не бих казал. Лично за мен няма достатъчно основания да подкрепим Кристалина... защото нямам достатъчна информация за това какво е свършила. Може би ако направим достатъчно ясно отчета и разберем големите ползи за България...

България трябва да използва възможността да издигне кандидатура за еврокомисар по външната политика, смята лидерът да ДПС Лютви Местан: Не беше редно този кабинет да вземе каквото и да е друго решение, докато нямаме отговор на въпроса кой ще е върховният представител на Европейския съюз по външната политика. Докато български представител има шанс да заеме тази висока позиция, въпрос на национална отговорност е ние всички да направим необходимото това да се случи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна