Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Иванов: Усещането е "Орешарски е в оставка, да живее Орешарски"

Снимка: БТА

И управляващи, и опозиция не изглеждат ентусиазирани от оставката на правителството, въпреки че за нея се говори от много време. Липсата на ентусиазъм от подаването на оставката аз си обяснявам с това, че я получихме най-сетне, без да сме сигурни, че сме я получили, защото натиснахме за нея. Това каза в предаването "Преди всички" Христо Иванов от Българския съюз за правни инициативи:

Премиерът беше фигурант. Оставката на правителството закъсня с повече от година. Ще му трябва още една година, за да разбере, че много отдавна е трябвало да го направи. Преобладава усещането, че "Орешарски е в оставка, да живее Орешарски", в смисъл че ние трябваше да получим тази оставка заради елементарното политическо действие на хигиенизация, когато се случи такъв скандал като назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, да се понесе политическа отговорност.


Според Христо Иванов БСП се готви да е в опозиция при следващото управление:

Имат 17 души кандидати за председател, но нито един от тях не може да формулира централния проблем, че ние имаме абсолютно изкривяване на управленския модел в тази страна, което представлява заграбване на публичната власт от частни интереси. Мрънкането какъв бил Станишев сега, какви са неговите приятели, как ДПС ги било излъгало е изразяване на лично разочарование, че картите ти не са излезли както трябва. Но това не е реална критика на модела и системния проблем, който имаме.

Не виждаме нито един от големите политически играчи, дори реторически, да си прави труда да имитира намерение за същностна промяна, коментира още Христо Иванов:

Смятам, че до месеци и Делян Пеевски по един или друг начин ще слезе от сцената и империята на Ирена Кръстева ще се разпадне, както се случи с КТБ. Всичко, за което настояваха гражданите, ще се случи, но то ще се случи не като част от демонтаж на системата, която заграбва публичната власт, а като част от нейната по-нататъшна мимикрия и адаптация към новите условия, т.е. те ще останат.

Промяната на модела във всяка една държава става по идентичен начин. Някой трябва да формулира програма и конкретни действия. Трябва и гражданите да застанат зад нея. Тогава и на изборите ще има конкретен резултат, убеден е Христо Иванов.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна