Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още задържани полицейски служители по подозрения, че се опитват да свалят Ердоган от власт

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съд в Истанбул постанови задържането на осем високопоставени полицейски служители от Дирекцията по сигурността. Други 25 души са призовани на разпит, а за още 75 полицаи има искане за задържане. На акцията се гледа като на чистка на премиера Ердоган срещу движението "Гюлен", което разкри корупционни практики в управлението му.

Полицейските служители бяха задържани преди два дни при операция на колегите си от истанбулската полиция. Почти половината от задържаните са висши полицейски служители, между които е бившият ръководител на Службата за борба срещу тероризма в истанбулската полиция Йомер Кьосе, а също и директорът на разузнавателната служба Али Фуат Йълмазер.

Според следствието задържаните са участвали в разследването и провеждането на антикорупционната операция от декември м.г., както и в извършване на компрометиращи подслушвания на телефонни разговори. Ето защо това се коментира като нова чистка на турския премиер Р. Т. Ердоган срещу движението на бившия му съюзник ФетхуллахГюлен и неговите хора в полицията преди президентските избори в страната и след огромния корупционен скандал, в който се твърди, че са били замесени премиерът и неговият вътрешен кръг.

Според Ердоган Фетуллах Гюлен и неговите хора в полицията, участвали в разследването, са създали паралелни структури, за да го свалят от власт. Турският премиер заплаши, че ще изкорени движението и неговите хора.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени