Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двете общности в разделения Кипър подготвят помощ за Газа

Д-р Елени Теохарус /вдясно/ и Дениз Биринчи /вляво/ се срещнаха с палестинския посланик в Кипър Уалид Хасан

Първа по рода си съвместна хуманитарна мисия с представители на двете общности на разделения Кипър - кипърските гърци и кипърските турци, се подготвя  в помощ на Ивицата Газа. Посолството на Кипър в Тел Авив има готовност да предостави всякаква консулска и хуманитарна помощ, дори за евакуация на гражданите на ЕС, ако е необходимо. 

Лекари, медицински сестри и доброволци от двете общности в Кипър – на кипърските гърци и кипърските турци, влизат в първия съвместен екип, който ще бъде изпратен в Газа за оказване на хуманитарна помощ. Инициатори за създаването му са кипърският евродепутат д-р Елени Теохарус, известен лекар – детски хирург в Кипър и участник в десетки хуманитарни мисии в целия свят, и Дениз Биринчи, активист за мир, която беше кандидат за евродепутат през май тази година, издигната от обща платформа на кипърски гърци и кипърски турци.

Активистите от двете общности на разделения остров се обединяват за събирането и транспортирането на лекарства, медицински и хирургични консумативи, както и дрехи и хранителни продукти за жителите на Ивицата Газа. Лекари доброволци от Кипър са искали да отидат в Газа преди началото на израелската сухоземна операция, за да помогнат на палестинските си колеги, но са получили отказ за влизане, съобщи д-р Теохарус.

Това е първият път, в който кипърските гръцки и кипърските турски лекари са настроени да работят заедно в такава мисия. В предишни години са правени опити за съвместни хуманитарни действия на двете общности в Кипър, но те са били неуспешни.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна