Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1000 кипърски турци ще преминат "зелената линия" за Рамазан

Близо 1000 кипърски турци от окупираната зона на Кипър ще преминат в контролираната от правителството на Кипър територия в понеделник, за да честват големия мюсюлмански празник Рамазан Байрам на свещено за тях място. Възможността за голямата религиозна служба бе договорена по време на преговорите за решаване на Кипърския въпрос.

За първи път Кипър разрешава такава голяма група поклонници да премине “зелената линия”, разделяща страната, с религиозна цел. Голямата сутрешна молитва на празника Байрам, отбелязващ края на свещения за мюсюлманите месец Рамазан, се провежда в Хана Султан Теке край град Ларнака. Съгласие за това постигнаха двамата главни преговарящи за решаването на Кипърския въпрос от двете общности – на кипърските гърци Андреас Мавроянис и на кипърските турци Кудрет Озерсай

Хала Султан Теке е важно историческо и религиозно място в Кипър, смятано за третия свещен център за мюсюлманите в света. Тук е погребана Ум Харам, леля на пророка Мохамед, починала на острова през 7-и век. Самият религиозен комплекс около гробницата е изграден през 18 век.

В последните месеци в Кипър се правят опити за по-активно участие на религиозните общности в процеса на мирни преговори за обединяване на страната. Символично послание за това изпрати и отслужената литургия и шествието на Разпети петък тази година в окупираната Фамагуста, което стана възможно за първи път след 58 години. Службата събра хиляди кипърски гърци, които преминаха в окупираната територия на страната.

През месец май, при посещението си в Никозия американският вицепрезидент Джо Байдън се срещна с водачите на петте вероизповедания в Кипър като част от усилията за намиране на решение на Кипърския въпрос.

Преговорите между лидерите на двете кипърски общности - президента на Кипър Никос Анастасадис и лидера на кипърските турци Дервиш Ероглу, не отбелязват придвижване напред. Остават дълбоките разногласия по самата методология за преговорите, мерките за изграждане на доверието и преговорните глави.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна