Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В 64 населени места са регистрирани огнища на заболяването "син език"

Снимка: БГНЕС

В 64 населени места в страната са регистрирани огнища на заболяването "син език" при животните, съобщи Агенцията по храните. Най-много те са в Югоизточна България. Болни животни обаче са открити и в Шуменско. В същото време практикуващите ветеринари протестират, тъй като държавата драстично намали парите за профилактика на животните. 80 животни вече са умрели, уточняват от Агенцията по храните. Според ветеринарния лекар Мирослав Първанов заболяването вероятно ще засегне цялата страна, а засегнатите животни трябва да бъдат. Той посочи възможните решения.

В краткосрочен план единственият начин да се решат проблемите е новият МС, по най-бързия начин, да приеме тарифата от миналата година, което би ни дало възможност да извършим в държавата профилактична програма, но по принцип в дългосрочен план три важни неща трябва да се случат - изцяло нов закон за ветеринарно-медицинското дело, излизане на здравеопазването на животните от шапката на БАБХ, ясно разграничаване на функциите кой е контролен орган, кой е практикуващ лекар и това да не се смесва и да не се манипулира.

Първанов обвини Агенцията по безопасност на храните, че манипулира общественото мнение и прехвърля вината върху ветеринарните лекари с частна практика. Председателят на националната овцевъдна асоциация Бисер Чилингиров предупреди, че загуби от конфликта търпят не само фермерите, а цялата държава.

В момента пазарите са спрени. Ние сме потърпевши от това нехайство, от това безхаберие, от тази престъпност, бих казал.

Според министър Греков държавните ветеринари имат ресурс да се справят с проблема.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна