Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все още няма резултат от разследването на катастрофата при Калояновец

Снимка: БГНЕС

Все още не е ясно какви са действителните причини за инцидента с пътническия влак при гара Калояновец, обясни заместник-министърът на транспорта в оставка Петър Киров. В момента се правят няколко типа разследвания от различни звена, но окончателен доклад няма.

Преди седмици бързият влак от София за Варна излезе от релсите близо до старозагорското село. При инцидента един човек загина, а повече от 10 души бяха ранени.

Независимото техническо разследване се провежда от звено, което е към Министерството на транспорта. Готово заключение все още няма, а Киров отказа да коментира, защото можело да повлияе на безпристрастността: 

Разследването се провежда от независимо звено към министъра на транспорта. То е подчинено директно на министъра и в този смисъл всякакво ангажиране от моя страна със срокове би могло да се приеме като натиск върху независимите експерти, поради което смятам, че е най-добре да не бъде обсъждано на този етап.

Кога ще бъде готов докладът не е ясно, а заместник-министърът в оставка отказа да се ангажира със срок, но обеща, че причините няма да бъдат скривани:

Когато са готови експертите, те ще представят своя доклад. Той ще бъде разгледан публично. Неговите заключения относно техническите причини, довели до аварията, ще бъдат разгласени и няма да има абсолютно никакво скриване на действителните причини, които са довели до тази авария.

Петър Киров стартира проекта за изграждане на системи за сигнализация в железопътния участък Септември - Пловдив на стойност 76 милиона лева. Очаква се тези системи да повишат безопасността на движението на влаковете.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени