Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служебните министри – познати и непознати

| обновено на 05.08.14 в 13:58
Снимка: БГНЕС

Министър-председателят в служебното правителство проф. Георги Близнашки е преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет.  Професор става през 2009-а, като неговата специалност е "Конституционно право". Ръководи организацията на БСП в София в началото на 90-те години. Бил е член на Висшия съвет на БСП. На 7 март т. г. Националният съвет на БСП прекратява членството на Близнашки заради "системно нарушаване на уставните норми", състоящо се в публични изявления и действия срещу партийната политика и партийните решения. Близнашки бе изразил категорична позиция срещу назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. През есента на 2013-а година той открито подкрепи студентите, окупирали Софийския университет с искане за оставка на правителството на Орешарски, а през февруари 2014-а застана начело на инициативен комитет, който събира подписка за провеждане на референдум за изборна реформа, инициирана от президента Росен Плевнелиев.

Новият външен министър Даниел Митов завършва Софийския университет със специалност "политология". Участвал е в програмите на "Джърман Маршъл фонд" и в пограма на Френското външно министерство. През 2002 г. работи в Политическата академия за Централна и Югоизточна Европа като част от екипа на Българското училище за политика. Има политически опит като изпълнителен директор на фондация "Демокрация" и като заместник-председател на ДСБ. Участва в създаването на "България на гражданите". От есента на 2010 г. работи за Националния демократичен институт на САЩ. Първоначално е в Ирак по програмата за развитие и подпомагане на политическите партии. Като официален представител на NDI работи още в Брюксел, в Либия, в Демократична република Конго, Украйна, Йемен и Тунис.

Министърът на финансите Румен Порожанов е бивш директор на Държавен фонд "Земеделие". В Министерството на финансите е започнала кариерата му през 1992 г. В периода 1995-1996 г.  е съветник в МС, а през 1996 се връща в Министерството като началник отдел. През 2001 г. става директор на дирекция "Финанси" на реалния сектор, а по време на управлението на ГЕРБ е началник на кабинета на Симеон Дянков. Бил е в Надзорния съвет на "Булгартабак", представител на българската страна по проекта "Бургас-Александруполис", както и директор на Фонда за радиоактивни отпадъци. Преди 3 години стана жертва на нападение пред дома си, причината за което той самият видя в работата си във фонд "Земеделие".
Служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов има значителен опит в инвестиционното банкиране и е консултант в областта на енергетиката и банковия сектор. Завършва "Телекомуникации и финанси" в Университета на Пенсилвания във Филаделфия и Масачузетския технологичен институт.

Служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов има 4 мандата като народен представител  Бил е председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред ,  както и на парламентарната Комисия по  правата на човека. От 2012 г. е доцент и преподавател по национална сигурност.
Служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков е бил социален министър в служебното правителство  на Ренета Инджова. От 2000 до 2007 г. е управител на НОИ. Той трябва да задвижи диалога за решаване на неотложни проблеми в пенсионната система. Като вицепремиер ще председателства НСТС. Договарянето на оперативните програми за новия финансов период човешки ресурси и наука и образование също е негова задача. Като управител на НОИ, и след това Христосков изтъкваше, че индексацията на пенсиите не прави по-богати пенсионерите и твърди, че осигурителната система има нужда от повече доверие. Смята, че времето осигуровките да се намаляват е отминало.
Министърът на културата Мартин Иванов е магистър по история от Софийския университет. Магистър е по право от Югозападния университет "Неофит Рилски" и е доктор в Института по история при БАН, където работи от 2000 г. и става доцент през 2008-а. Имванов преподава стопанска история в СУ и във Висшето училище по застраховане и финанси. Автор е на над 150 научни публикации и 7 монографични изследвания върху икономическата и социалната политика на България от 70-те години на 19-ти век до наши дни. Специализирал е в Кембрийдж и в Националния университет на Ирландия. Иванов е известен в професионалната гилдия като добър изследовател на стопанската история на България през първата половина на XX век. Познат е и като анализатор на балканските и европейските проблеми на културно-историческото наследство.

За здравеопазването в служебния кабинет ще отговаря
д-р Мирослав Ненков. Дипломиран в София, специализирал е анестезиология и интензивно лечение. От 2009-а година досега е координатор по донорство в Военно-медицинска академия. Бил е заместник-министър на здравеопазването в служебното правителство на Марин Райков. 
Служебният министър на образованието доц. Румяна Коларова е университетски преподавател. Завършила е философия в СУ. Специализирала е в Лондон, Ню Йорк и Флоренция. Автор е на повече от 50 научни публикации. Владее английски и руски език, ползва немски и френски.

Министърът на правосъдието и вицепремиер Христо Иванов e магистър по право от СУ. Специализирал е в САЩ в областта на правото на национална сигурност и процедурите по съдебни назначения. От 2006 г.  заема длъжността Програмен директор на Български институт за правни инициативи, където ръководи проекти в областта на съдебната реформа, превенцията на корупцията и утвърждаване на върховенството на закона.

Николина Ангелкова ще оглави  транспортното министерство във второто служебно правителство, което Росен Плевнелиев назначава. Тя беше заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството в правителството на ГЕРБ.

Ангелкова е досегашен съветник на президента по европейско регионално сътрудничество. Възпитаник е на "Харвард бизнес клуб Бостън". Специализирала е финансово управление на структурните фондове на Европейския съюз, европейско право и регионална политика и структурни фондове във Франция. Била е и национално лице за контакт по Дунавската стратегия.

Васил Грудев е служебният министър на земеделието. Той има 7-годишен стаж в Държавен фонд "Земеделие" като в продължение на няколко месеца миналата година беше негов директор.

Васил Грудев е юрист. Той пое временно управлението на фонд "Земеделие" в края на миналата година, след внезапната оставка на Румен Порожанов, който сега поема финансовото ведомство.

Финансистът Илияна Цанова  е вицепремиер по управление на европейските средства в служебното правителство.

Илияна Цанова отговаряше за управлението на европейските средства и в служебното правителство с премиер Марин Райков миналата година. Тя е работила дълги години в Европейската банка за възстановяване и развитие. Като представител на банката Илияна Цанова е била консултант по преструктуриране на публични дружества за комунални услуги, създаване на регулаторни органи в областта на водния сектор, структурирането на публично-частни партньорства и фискална децентрализация.
 
Министърът на околната среда Светлана Жекова в новото служебно правителство започва професионалната си кариера в държавната администрация в отдел "Европейска интеграция" на Министерството на околната среда и водите. От май 2004-та година до сега заема различни длъжности в Постоянното представителство на България към Европейския съюз.

 Велизар Шаламанов е служебният министър на отбраната. Той е роден на 24 декември 1961 г. в Карлово.Завършва с отличие и златен медал математическата гимназия "Акад. Кирил Попов" през 1979 г. в Пловдив, а през 1984 г. завършва с отличие и златен медал ВНВВУ "Георги Бенковски" в Долна Митрополия, магистър по радиоелектроника.
  През 1991 г. защитава дисертация в Киев - доктор по кибернетика, а от 1998 г. е доцент по автоматизирани системи за
управление. През 1995 г. завършва Военната академия "Г.С. Раковски" - магистър по организация и управление на оперативно-тактическото разузнаване. Преминал е курсове в САЩ и в Германия, както и в Европейския център за изследвания по сигурността "Джордж Маршал".
  През 1984-1998 г. последователно служи като офицер в поделения на Българската армия.
  От 2001 г. до 2009 г. работи в БАН като съветник на председателя на БАН по националната сигурност и отбраната.
  От 2009 г. до 2012 г. е директор по сътрудничеството с нациите в Агенцията на НАТО по консултации, командване и
управление, а от 2013 г. е директор по сътрудничеството с потребителите в обединената Агенция за комуникации и информация
на НАТО (NCIA).




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна