Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключи примирието между Израел и "Хамас"

| обновено на 08.08.14 в 11:12
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Тридневното примирие между Израел и палестинците в ивицата Газа приключи. Представител на израелската армия обвини групировката "Хамас", че е подновила ракетния обстрел преди договорения срок. Двете ракети, изстреляни от палестинските територии около час след полунощ, не са причинили жертви. Малко преди съобщението израелското правителство обяви готовност да удължи срока на примирието, който изтече в 08.00 часа тази сутрин.

Междувременно премиерът Бенямин Нетаняху нареди на израелските военни да отговорят на ракетната атака на палестинските екстремисти в Газа.

Израелският премиер и министърът на отбраната наредиха на израелските сили за отбрана да отвърнат със сила на нарушаването на примирието от страна на "Хамас", се казва в изявлението.

Кореспондент на Ройтерс съобщи за мощна експлозия в град Газа и стълб от пушек. Военна говорителка заяви, че израелската армия е предприела удари срещу цели на екстремистите в ивицата Газа, след като по-рано днес палестинците подновиха ракетните атаки. Тя каза още, че израелски войници не са навлизали в Газа, за да проведат ударите.

Неясно е как ще се развият преговорите в египетската столица Кайро. Военното крило на "Хамас" изключи трайно примирие, докато Израел не отстъпи пред дългосрочните искания на палестинците. Едно от най-важните е отварянето на пристанището в Газа за търговски доставки и прекратяване на 8-годишната икономическа блокада на областта, която беше опустошена в едномесечната израелска офанзива.

Въпреки израелските усилия "Хамас" все още пази в арсенала си около три хиляди ракети.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна