Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки хиляди демонстрираха в Лондон в подкрепа на Газа, Великобритания изпраща медицински екипи там

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британското правителство съобщи, че през следващото денонощие ще изпрати голям медицински екип в Газа, за да помогне на големия брой ранени при нападенията над палестинската територия. Недоволството от израелската военна акция изкара стотици хиляди демонстранти по улиците на Лондон в събота. Огромната колона от протестиращи премина пред сградата на американското посолство в Лондон и после се насочи към Хайд парк, където поредица от оратори осъдиха израелските нападения. През последния месец от тях загинаха над 1,900 палестинци. Израел, който посочва, че защитава своето население от ракетните атаки на групировката „Хамас”, досега е дал 67 жертви, повечето от които са военни.

В реч пред многохилядното множество в Хайд парк депутатът от опозиционната Лейбъристка партия Даян Абът заяви, че съботният протест е бил най-голямата демонстрация в подкрепа на палестинците от Газа, провеждан в Лондон досега.

Акцията е израз на растящото обществено недоволство не само от израелската военна операция, но и от британското правителство, което е обвинявано от критици, че не прави достатъчно, за да спре насилието.

Преди дни един от най-известните политици от управляващата Консервативна партия, Саида Варси, подаде оставка като заместник-министър на външните работи. Тя обвини премиера Дейвид Камерън, че заема твърде мека позиция спрямо Израел и призова да бъде спрян износа на оръжие за еврейската държава.

Представители на британското правителство посочват, че се прави всичко възможно, за да бъде облекчено положението на жителите на Газа. Лондон досега е отпуснал 17 милиона паунда в помощ на пострадалите от конфликта. За района всеки момент ще замине и голям екип от хирурзи, ортопеди и медицински сестри, които ще лекуват стотиците ранени палестинци.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна