Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

11,6% е увеличението в приходите от нощувки в хотели през юни

Приходите от нощувки през юни са се увеличили с 11,6 на сто и достигат 144,7 милиона лева, сочат данните на Националния статистически институт. 

Регистрира се увеличение, както в приходите от български граждани - с близо 14 на сто, така и от чужди граждани - с над 11 на сто. В сравнение с юни миналата година общият брой за местата на настаняване се е увеличил с 4,5 на сто, а на леглата в тях с пет на сто.
Общият брой на нощувките за всички места за настаняване е с 1,6 на сто по-малко в сравнение със същия месец на предходната година. Най-голямо намаление на нощувките се наблюдава в хотелите с три звезди. В четири и пет звездните хотели са реализирани 58,4 на сто от общия брой нощувки на чужди граждани и близо 30 на сто на българи, а в тризвездните - 3,8 на сто от нощувките на българските граждани и 31,1 на сто - на чужденци. 
Общата заетост на леглата в хотелите е 44,4 на сто като тя е най-висока в четири- и петзвездните хотели и в сравнение с юни миналата година е намаляла с 2,5 процентни пункта.

Подробности можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени