Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барозу предупреди Путин срещу намеса в Украйна

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу е предупредил руския президент Владимир Путин срещу каквито и да е едностранни военни действия в Украйна, включително и под хуманитарен претекст. В телефонен разговор днес Барозу е изразил загриженост от струпването на руски войски по украинската граница, както и от продължаващия приток на оръжия, бойци и екипировка, които противоречат на усилията за намаляване на напрежението.    

Председателят на Еврокомисията е определил руската забрана за внос на храни и селскостопански продукти от Европейския съюз като неоснователна и е подчертал, че Съюзът си запазва правото да предприеме действия. Жозе Барозу и Владимир Путин са били на едно мнение, че трябва да оставят отворени каналите за комуникация по важни двустранни въпроси, както и по икономически и енергийни проблеми, съобщават още от Еврокомисията.

Нейният председател днес е имал телефонен разговор и с украинския президент Петро Порошенко, с когото е обсъдил хуманитарните проблеми в страната в резултат на конфликта, и го е уверил, че до края на седмицата Европейската комисия ще вземе спешно решение за допълнителна хуманитарна подкрепа.    

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна