Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Видин оттегли жалбата си срещу задържането от ДАНС

| обновено на 12.08.14 в 14:29
Снимка: Община Видин

Кметът на Видин Герго Гергов оттегли жалбата си срещу принудителното си задържане от ДАНС. Мярката му беше наложена на 31 юли след съвместна операция на ДАНС и новосформираното звено за борба с корупцията по сигнали за съмнения за нарушения на Закона за обществените поръчки при доставката на храни в бюджетните учреждения. Делото, по искане на Софийската градска прокуратура, за отстраняването на кмета от длъжност е насрочено за четвъртък в Окръжния съд във Видин.

Делото по жалбата, с която кметът на Видин оспорва задържането си, беше насрочено в административния съд на Видин. На открито съдебно заседание Георги Гергов обяви, че е съгласен с действията на ДАНС и оттегля жалбата.

Въпреки, че се създаде сериозен медиен шум, че в медиите непрекъснато и днес продължават да се раздават присъди на кмета на община Видин, аз смятам, като кмет на община Видин и като държавник, че действията на прокуратурата и ДАНС са били точно такива, каквито аз бих използвал.

Гергов е привлечен като обвиняем за умишлено неизпълнение на служебните си задължения по Закона за обществените поръчки. Според ДАНС, на общината са нанесени вреди за 150 000 лева и е разколебано доверието в местната власт. Повдигнати са обвинения за открити в дома на кмета антични монети и патрони, за които не е представено разрешително за притежание.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна