Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на земеделието свиква кризисен щаб за борба с болестта "син език"

| обновено на 13.08.14 в 17:17
Васил Грудев
Снимка: ДФ "Земеделие"

Министърът на земеделието Васил Грудев свиква кризисен щаб, който ще търси начин за овладяване на ситуацията с болестта "син език". В щаба са включени експерти от Министерството и Агенцията по храните, ветеринари и браншови организации. Целта е да се окаже логистична подкрепа на фермерите, като се създадат контактни точки във всяко населено място, където стопаните с болни животни могат да се обаждат и търсят съдействие, без да чакат идването на екарисажна кола или специалисти от областните центрове. Тарифата за цените, по които държавата плаща на ветеринарите за профилактика на животните, трябва да се промени,  призна министър Васил Грудев, но орязаният бюджет на Министерството няма да позволи това да стане преди края на годината.

По-рано стана ясно, че болестта "син език" вече се е прехвърлила и по кравите. В омурташкото село Птичево има три заразени животни, показват пробите на Областната дирекция по безопасност на храните в Търговище.

За заразяването алармира и председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов. По думите му, трябва да се сезира Европейската комисия, защото болестта не е овладяна и застрашаваме и съседните страни.

15 специализирани камиона на шуменския екарисаж дневно извозват труповете на починали животни, като значителна част от количествата са заради болестта "син език", съобщи Пламен Петров - началник на отдел "Автотранспорт" в екарисажа. По думите му, най-големите количества в момента се събират от села в общините Антоново и Омуртаг, където поради незнание хората са заравяли труповете на болните животни и така заразата се е разпространила. Спазваме всички изисквания, но държавата ни дължи близо три милиона лева за обезвреждането и транспортирането на животните, обясни Петров.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна