Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филип Хамънд: Екзекуторът на Джеймс Фоули вероятно е британец

Снимка: ЕПА/БГНЕС

По всичко изглежда, че видеозаписът на екзекуцията на американския журналист Джеймс Фоули от бойци на джихадистката групировка "Ислямска държава" е автентичен, заяви пред BBC британският външен министър Филип Хамънд. Той посочи, че от записа става ясно, че екзекуторът вероятно е британец, но за окончателни изводи ще са нужни допълнителни проверки.
 
Напълно сме наясно, че значителен брой британски граждани са въвлечени в ужасяващи престъпления, като вероятно извършват и зверства с участието си в Джихад, "Ислямска държава" и други екстремистки организации. Това е нещо, което проследяваме от дълги месеци. Днешното видео просто показва колко сериозна е ситуацията.

Според Филип Хамънд около 400 британци са заминали за Сирия през последните 2 години.

В същото време стана ясно, че премиерът Дейвид Камерън ще прекъсне лятната си ваканция след разпространения видеозапис с убийството на американския журналист Джеймс Фоули от лице с британски акцент.

Ако това е вярно, бруталното убийство на Джеймс Фоули е отвратително и извратено, се казва в изявление от канцеларията на Камерън. 

Той ще се срещне с външния министър, с представители на вътрешното министерство, на външното министерство и на агенциите, за обсъждане на ситуацията в Ирак и Сирия и на заплахата от терористите от ИД, се казва още в изявлението.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна