Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според Киев пленените руски войници са изпълнявали специална мисия

| обновено на 26.08.14 в 14:38
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руските военнослужещи, пленени от украинските военни, са пресекли границата погрешка и не са оказали съпротива при задържането си, съобщиха от военното министерство в Москва, цитирани от ИТАР-ТАСС. Военните действително са патрулирали по границата и са я пресекли случайно в необозначен участък, посочват от руската армия. 

Според Киев пленените руски войници са пресекли границата със "специална мисия". Не е било погрешка, а са били на специална мисия, заяви говорителят на украинския Съвет за национална сигурност Андрий Лисенко.

По-рано украинските власти обявиха, че армията е заловила 10 руски парашутисти в източната част на страната, на около 50 километра от град Донецк, бастиона на проруските бунтовници в Украйна. Установено е, че военните са от част на руските въоръжени сили, базирана в Централна Русия.

Видеозаписи с разпити на пленените руски войници бяха поместени на фейсбук страницата на украинското военно министерство. Руските войници твърдят, че са били изпратени на учение и не знаят какво правят на територията на Украйна и с каква цел. Не се казва кога са били заловени руснаците, но се съобщава, че им е било заповядано да влязат в Украйна в неделя.  Селището в Донецка област, където според Службата са задържани руснаците, се намира на около 25 км от руската граница. Един от задържаните, сержант Генералов, призовава руските власти да спрат да изпращат другарите му в Украйна.
 
Престанете, моля ви, да пращате тук хлапетата. Престанете, не трябва. Защо? Това не е наша война. Не е наша война. Ако ни нямаше нас тук, нямаше да има нищо.

Междувременно Вашингтон определи нарастващото руско военно присъствие в Украйна като "значителна ескалация" на конфликта. Съветникът по националната сигурност на САЩ Сюзан Райс потвърди в "Туитър" изявленията на украинските власти за неколкократно навлизане на войници с десетки танкове, артилерия и зенитни системи в Източна Украйна от руска територия. Москва до този момент отхвърля твърденията за всякаква намеса в украинските размирици.

В интервю за британския вестник "Дейли Телеграф" руският външен министър Сергей Лавров упрекна западни медии, че преиначават истината за ситуацията в Източна Украйна. Лавров посочи че "опитите да се разговаря с Русия на езика на санкциите" са неприемливи.
В телефонен разговор с президента на Европейския съюз Херман ван Ромпой снощи украинският президент Порошенко е изразил крайно безпокойство от нарушаването на украинската граница от руски бронирани машини и от намерението на Русия да изпрати нов "хуманитарен" конвой. Двамата са обсъдили положението в Украйна преди днешната среща в Минск между Украйна, Европейския съюз и "Евразийската тройка", която включва Русия, Беларус и Казахстан.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени