Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кризата в Украйна е в центъра на вниманието на днешната среща на върха в Минск

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кризата в Украйна и последиците след подписаното от Киев споразумение за асоцииране с ЕС са в центъра на вниманието на днешната среща в Минск. В столицата на Беларус се събраха лидерите на страните от Митническия съюз, президентът на Украйна и представители на ЕС.

Украинската криза не може да бъде решена по силов път, без да се отчитат интересите на жителите в югоизточната част на страната, заяви руският президент Владимир Путин по време на разговорите. Той добави, че Русия е готова за конструктивен диалог.  От своя страна, украинският президент Петро Порошенко посочи, че в сегашната обстановка мирът е приоритет пред решаването на икономическите и енергийните въпроси. Той заяви, че е готов да обсъжда различни варианти за изход от кризата, тъй като добре разбира, че въвлечените в тези ситуация играчи биха искали да излязат от нея с достойнство. Порошенко изтъкна, че е дошъл в Минск за да търси пътища за спиране на кръвопролитието в Украйна и за започването на политически процес за изход от кризата, като бъдат отчетени интересите на жителите на Донбас. 

Отношенията на Украйна и Митническия съюз също бяха обсъждани в Минск. Според Владимир Путин асоциирането на Украйна към ЕС може да доведе до загуби за руската икономика в размер на 100 милиарда рубли (над 2 милиарда евро). Руският президент предупреди, че страната му ще бъде принудена да предприеме защитни мерки. По думите му възможно е също така Митническият съюз, в който влизат Русия, Беларус и Казахстан, да отмени преференциите за стоките, които  внася от Украйна. Все още не е ясно дали президентите на Украйна и Русия ще имат днес двустранна среща. От щаба на Владимир Путин заявиха, че в неговата програма има резервирано време за подобен диалог.

В срещата на върха в Минск участват също и върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън и еврокомисарите за търговията Карел де Гухт и за енергетиката Гюнтер Йотингер

По-рано Йотингер съобщи, че Еврокомисията анализира опасностите от газова криза за страните-членки във връзка с украинския конфликт. Най-голямата опасност е транзитът да бъде възпрепятстван и тогава България и Словакия биха били напълно отрязани от доставките, посочва Йотингер. Той предлага Украйна да се снабдява с газ от други европейски страни, в случай че Русия спре доставките. В същото време европейският представител смята, че не вярва руският президент Путин да иска да превърне доставките на енергийни източници в инструмент на политиката.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна