Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Института по лозарство и винарство в Плевен е организиран открит ден на десертното и виненото грозде

Институт по лозарство Плевен
Снимка: Цецка Николова
В Института по лозарство и винарство в Плевен е организиран открит ден на десертното и виненото грозде. В специална изложба ще бъдат представени повече от 30 вида грозде, селекционирано в Института. Сред традиционните утвърдени сортове като "Плевенски мискет", "Кардинал" и "Хамбурски мискет", ще бъдат показани за първи път и плодовете на най-новите бели сортове "Диана" и "Августина".

Специалистите от Института, със съдействието на Министерството и земеделието и храните и Селскостопанската академия, ще дискутират проблемите в съвременното лозарство и най-новите болести по лозата, породени от обилните валежи през тази година. На форума ще бъдат представени и фирми, работещи в сферата на създаването на биостимулатори за развитието на лозята. Институтът ще представи последните три селекционирани сорта, както и десетина от утвърдените нови сортове, които все още не са навлезли в масово производство.

Сред участниците ще бъдат производители на грозде и вино от Плевен, Варна, Велико Търново, Търговище, Нови пазар, както представители на лозарския бранш от Сърбия  и Хърватия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна