Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Недостигът на надзиратели е ключов проблем за всички за затвори и арести

Продължава издирването на  40-годишния Николай Йорданов, който вчера избяга от затворническото общежитие в Самораново. Без да даде подробности, началникът на бобовдолския затвор Александър Апостолов заяви, че очаква съвсем скоро Йорданов да бъде заловен. Една от версиите е, че мъжът e избягал, защото научил, че непълнолетният му син има проблеми със закона. По отношение на мерките за сигурност в общежитието Апостолов обясни:

Тези заведения са със смекчен режим и охрана. Не е проблем за една част от тях да осъществят такова бягство. В самото общежитие охраната се състои от двама служители - един командир на отделение и един служител от надзорно-охранителния състав. Охраняват между 70 до 100 човека.
Без да конкретизирам цифра, ще кажа, че специално за охраната на затворническото общежитие броят на служителите е недостатъчен.

Недостигът  на хора се оказа ключов проблем за всички за затвори и арести. Той обаче може да се окаже от полза за излизащите на протест надзиратели, които искат да бъде върнат 24-часовият им работен  режим. В момента те работят на 12 - часов, с опция - след преговори, там, където има голям недостиг на охранители - да има 24-часови дежурства. Изключения ще се правят и при затвори и затворнически общежития, които са твърде отдалечени от местата, където надзирателите живеят.

СнимкаСигурността в затворите беше основна тема на специално национално съвещание, свикано от правосъдния министър Христо Иванов.

Очаква се в понеделник пред Министерството да има мащабен национален протест на надзирателите, като към него солидарно ще се присъединят и членовете на най-големия полицейски синдикат в страната.

На този фон, от екипа на министър Иванов предупредиха, че са на минус с повече от 9 милиона лева. Така на фона на намеренията за подобряване на условията в местата за лишаване от свобода, заместник-министърът на правосъдието Марин Вачевски и шефът на затворите Росен Желязков признаха, че опасността да бъде спрян тока в затворите не е само теоретична.

Имаме отправени писма от електроснабдителни дружества и ВиК, че могат да ни спрат тока.
Имали сме случаи, когато е спиран тока в различни поделения или в части от различни поделения. Това са предупреждения. Не вярвам да има държава в света, която да остави един затвор без ток.


За да не угаснат лампите в затворите, пари се търсят чрез разговори с финансовия министър.

Още по темата чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна