Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинският съвет в Плевен поде инициатива за възстановяване на военното гробище

Снимка: pleven.bg

Общинският съвет в Плевен поде инициатива за възстановяване на военното гробище и паметниците на загиналите от Девета пехотна плевенска дивизия, сражавала се при Дойран по време на Първата световна война. Създадена е работна група, която ще посети лобното място на повече от 500 плевенски герои.

Идеята е на общинския съветник Красимир Атанасов – офицер от запаса, а поводът е 100 години от участието на Девета пехотна плевенска дивизия в Първата световна война. Годишнината ще бъде отбелязана през 2015-а, уточни председателят на Общинския съвет в Плевен Дарин Ангелов:

Има 20 гроба на офицери и 498 на войници. Доста от тях вече са занемарени.

5-членната работна група от общински съветници на място ще оцени състоянието на гробовете на плевенските войници и офицери и след анализ ще предложи решение за възстановяване на военното гробище на загиналите. Средствата ще бъдат предвидени в общинския бюджет за 2015-а година. По исторически данни в Първата световна война бойците от Девета пехотна плевенска дивизия участват от първия до последния ден във военните действия на територията на сегашна Сърбия и Македония и успяват да разгромят 6 чуждестранни дивизии при отбраната на Дойранската позиция.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна