Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейвид Камерън знаел от месеци за британския заложник

Британският премиер Дейвид Камерън беше председател на среща за обсъждане какъв да бъде отговорът на Великобритания за заплахата от джихадистите да убият британски заложник. Тя беше отправена във видео, показващо обезглавяването на втори американски журналист.

Специалната група за кризисни ситуации "Кобра" днес обсъди отправената заплаха от "Ислямска държава", че британският заложник ще умре, ако Съединените щати не преустановят въздушните удари в Ирак. Британското правителство потвърди снощи, че знае, че "Ислямска държава" държи британски заложник. Говорител на Камерън заяви, че премиерът знае от месеци за ситуацията, но досега нищо не е било обявявано публично. Освен това семейството на британския заложник е пожелало неговото име да не бъде разпространявано от медиите.

Във видеото с обезглавяването на американския журналист Стивън Сотлоф отново се появява джихадист с английски акцент, подобно на екзекуцията на Джеймс Фоули преди две седмици. В края на първата екзекуция беше показан Сотлоф с твърдението, че той ще бъде следващият обезглавен. В последното видео с обезглавянето на Сотлоф е показан британският заложник със същата заплаха, че той е следващият.

Великобритания досега избягва да вземе участие във въздушните удари срещу "Ислямска държава", но политическите наблюдатели отбелязват, че все повече гласове се надигат за военна намеса. Непосредствено след срещата на "Кобра" министърът на външните работи Филип Хамънд заяви, че Лондон ще разгледа внимателно всички възможности, за да защити британския заложник.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна