Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чък Хейгъл изрази решителност относно действията на САЩ за справяне с "Ислямска държава"

Чък Хейгъл
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Секретарят по отбраната Чък Хейгъл изрази решителност относно действията на Съединените щати за справяне с "Ислямска държава". В интервю за CNN той коментира, че мисията на Америка е унищожаване възможностите на ИДИЛ да се целят по американски интереси и интересите на нашите съюзници по целия свят. Изказването на Хейгъл се появи след острите реакции на администрацията на президента Барак Обама по повод второто видео с екзекуция на американски гражданин.

В Талин президентът Обама обяви, че Америка ще изгради коалиция за унищожаването на "Ислямска държава", а по-късно вицепрезидентът Джо Байдън демонстрира същата решителност, но с много по-остър тон: Те трябва да са наясно, че ще ги преследваме до вратите на ада, докато си получат заслуженото, защото адът е мястото, където ще отидат.

От своя страна в интервюто си за CNN секретарят по отбраната Чък Хейгъл изрази същите намерения и уточни, че една от опциите, представена на президента, е нанасяне на удари в Сирия.

Въпреки официалния остър тон на САЩ все още не е ясно, дали ще бъдат предприети допълнителни стъпки, освен съществуващите в момента въздушни удари в Ирак. Единственото, за което президентът Обама загатна, е, че операцията може да продължи е през следващата година.

Междувременно, според анализ на разузнаването, видеоклиповете с обезглавяването на двамата журналисти Джеймс Фоли и Стивън Сотлоф, не са заснети по едно и също време. Досега имаше спекулации, че двете екзекуции са били заснети по едно и също време, но видеото със Сотлоф е било забавено умишлено с пропагандни цели на "Ислямска държава".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна