Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ветеринари от цялата страна се събраха на протест пред БАБХ

Снимка: БГНЕС

Ветеринари от цялата страна се събраха на протест пред Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) заради неадекватните мерки от страна на държавата и Агенцията. Те настояват изпълнителният директор Пламен Моллов да си подаде оставката.

Недоволството на ветеринарите е заради намаления бюджет на Националната ветеринарномедицинска програма от 15 на 10 милиона лева. Според тях това ще доведе до масово разпространение на заразни болести сред животните, като визират основно болестта "син език". Затова настояват тези тарифи да бъдат увеличени и искат да се създаде Национално ветеринарномедицинска служба, която да бъде извън системата на БАБХ.

На протеста присъстваха и представители на животновъдни организации. Те обвиниха протестиращите лекари в извиване на ръце.

Председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов директно хвърли вината за разпространението на заразните болести в страната върху протестиращите:

Защо са тук и викат "оставка", а не са по фермите и да бият ваксини на животните? 

Според Синапов генералният проблем в сектора е свързан със системата на разплащане, защото парите трябва да се дават на фермера и той да плаща за свършена работа, а не да се усвояват от Ветеринарния съюз.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна