Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

| обновено на 06.09.14 в 10:14

„220 къщи под вода. Кошмар в Берковица, семейства останаха без дом“ - така СТАНДАРТ описва ситуацията след поредните наводнения в страната. 
„Двуметрова вълна върна ужаса от Мизия и „Аспарухово“. Потопът в Берковица съсипа десетки къщи“, отбелязва  НОВИНАР.
СТАНДАРТ помества и призива на министър-председателя „заможните да дадат своята лепта“ в помощ на пострадалите.
МОНИТОР цитира кмета на Мизия Виолин Крушовенски, който съобщи, че щетите от наводнението преди месец върху инфраструктурата възлизат на 700 хиляди лева. Над половината от сумата е за ремонти на средищното основно училище „Цанко Церковски“ и професионалната гимназия по химически технологии. В сметката не влизат парите за засегнатите жилища.
„България губи 9,5 процента от парите за екология“, съобщава 24 ЧАСА в материал за преговорите, водени късно в четвъртък от вицепремиера Екатерина Захариева и еврокомисаря Йоханес Хан. Плащанията по програма „Околна среда“ в момента са замразени от Брюксел заради нарушения по обществени поръчки, припомня вестникът.
Заедно с финансовите корекции по проблемните оси от програмата за регионално развитие загубите на България ще достигнат 380 милиона лева, изчислява СТАНДАРТ. Откакто Брюксел замрази програмата за околната среда българските власти са разплатили проекти за близо милиард и двеста милиона. Очаква се възстановяването на тези суми от Евросъюза да започне през октомври, съобщава вестникът.
„Европа атакува горските заменки“, съобщава ТРУД. „Брюксел ни погна за несъвместима държавна помощ. България има срок от една година да преоцени всичките 132 сделки от периода 2007-2009 година и да си възстанови неправомерната помощ. При много от заменките фирми размениха свои терени в западните части на страната срещу държавни горски имоти край морето“, отбелязва изданието.
„Нараства напрежението сред служителите на железниците, предупредиха синдикалисти пред ТРУД. Причината е забавянето на някои надбавки към заплатите и социални плащания. От април в БДЖ не са получавали ваучери за храна, които възлизат на 60 лева месечно.
В този контекст ТРУД съобщава, че Европейската комисия все още не е отговорила на искането на България да бъдат отпуснати 170 милиона лева държавна помощ за БДЖ. Евентуално разрешаване на помощта ще създаде по-благоприятни условия при преговорите с кредиторите, обясниха експерти.
„НАТО готви план за защита на България при атака“, гласи водещото заглавие на вестник СЕГА. „При това положение модернизацията на българската армия за над 1 милиард лева и увеличаването на парите за отбрана стават неизбежни“, твърдят авторите на статията за срещата на върха в Уелс. Планът „е още в работен вариант, но до края на месеца ще се проведат консултации между българското министерство на отбраната и Брюксел“, допълва СЕГА.
„В Уелс президентът не пое ангажимент да увеличим военния бюджет до 2 процента от БВП“, отбелязва ПРЕСА.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна