Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Медицинския университет в Плевен започва новата учебна година

Снимка: Медицински университет - Плевен

За нова и ясна стратегия за висшето образование у нас и за промяна в системата за подбор на бъдещите специалисти, настоява академичното ръководство на Медицинския университет в Плевен. Днес там започва новата учебна година.

327 са първокурсниците, които по традиция ще бъдат посрещнати с тържествена церемония. 105 са новоприетите медици. В 8-те бакалавърски специалности на факултетите по Здравни грижи, Обществено здраве и Медицинския колеж ще се обучават 222-ма студенти.

И тази година е реализиран допълнителен прием за платено обучение.

Според ръководството на висшето училище сегашната система на провеждането на кандидат-студентските изпити не работи в полза на бъдещите медицински специалисти, които трябва да умеят да анализират. Тя по-скоро стимулира кандидатите, които наизустяват необходимия материал и успяват на приемните изпити.

Ректорът проф. Славчо Томов е категоричен, че България спешно се нуждае от ясна стратегия за средното и висшето образование: Тази стратегия трябва да бъде консенсусна и трябва да бъде заложена сега. Знаете, че образованието е най-сигурната дългосрочна инвестиция за една нация. Ако тя иска да оцелее, тя трябва да инвестира сега, за да бере плодовете след 15-20 години, но трябва сега да инвестира много сериозно.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна